Spektrum účinků pití čaje na lidský organismus je opravdu široké. Již staří Číňané, kteří čaj objevili, jej pokládali a pokládají za výrazný lečivý nápoj. Čaj nejen pili, ale odvary používali například i k léčbě kožních onemocnění. Samotné pití čaje má za následek snižování únavy, významně se podílí na zvyšování tělesné a duševní činnosti. Své využití nalézá čaj také v oblasti léčby střevních a žaludečních obtíží.
Největší pozitivní účinky na naše zdraví má čaj zelený, jehož pití je v Asii značně rozšířeno. Svou oblibu si získává také v Evropě a v České republice. Zelený čaj neprochází fermentací (přesněji řečeno oxidací), která porušuje čajové lístky a má vliv na celkové účinky čaje (mizí katechin). Zajímavé je, že zelený čaj obsahuje vysoké množství vitaminu C, oproti černému čaji (který prochází fermentací) je rozdíl až desetinásobný. Podobné účinky na organismus má i pití černého čaje.
Výborné zdravotní účinky má i červený nápoj z rooibosu.
Čaj se skládá z téměř 130 chemických látek z nichž mají největší podíl třísloviny: katechiny (poize u zeleného čaje), polyfeny a jejich sloučeniny, které jsou charakterizovány vysokou biologickou aktivitou. Třísloviny na naše tělo působí tak, že zvyšují propustnost a pružnost kapilár. Třísloviny napomáhají při kapilárním krvácení, oxikózách, revmatickém zánětu srdeční nitroblány, při vysokém krevním tlaku a kurdějích (zejména z nedostatku vitaminu C). Ačkoliv je pro léčbu činnosti kapilár celá řada léků, čaj je zcela nejúčinnější. Třísloviny z čaje pozitivně působí na trávicí trakt, neboť jsou schopny vázat a odvádět z těla škodlivé látky. Čaj má pak vysokou detoxikační funkci.
Ačkoliv čaj pochází z jedné rostliny, která má pouze tři druhy, existuje mnoho různých čajů, které se liší obsahem látek a průběhem zpracování čajových lístků. Nejvíce tříslovin obsahuje zelený čaj (10-27%), o něco méně jich nalezneme v čaji černém (5-12%). Obsah tříslovin ovlivňuje i nadmořská výška, ve které čajovník roste. Ve vyšších polohách je obsah tříslovin vyšší. Obsah tříslovin v nálevu můžeme ovlivnit teplotou vody a dobou louhování. Při standardní délce louhování zeleného čaje, tedy 2-3 minutách, se vyluhují zejména aromatické látky. Při zvýšení doby vyluhování na 5-6 minut se z čaje uvolňují i třísloviny, které mají velký vliv na chuť čaje. Chuť je poté spíše trpce ostrá až nahořklá. Zjemnit chuť čaje je možné přidáním mléka do čaje. Černý čaj můžeme osladit třtinovým cukrem nebo karamelem.
Mnohé vědecké studie prokázaly účinky čaje v oblasti péče o zuby. Čaj tělu dodává množství fluorových sloučenin, které působí proti vzniku zubního kazu. Čaj dále obsahuje vitamíny skupiny B, A, C a P. Co se týče obsahu vitaminu P, tak jej ze všech rostlin obsahuje nejvíce. Vitamin P, společně s vitamínem C, posiluje odolnost organismu vůči infekčním chorobám. Odvar zeleného čaje úspěšně napomáhá léčit úplavici. Kromě toho čajové katechiny normalizují činnost ochranné střevní mikroflóry a zamezují vývin hnisavého procesu v trávicím traktu.
Čaj se skvěle hodí jako chladivé osvěžení v letním horku, i jako hřejivé pití v zimních měsících. Čaj navíc podporuje dýchání - při pití čaje plíce nasávají více vzduchu a vydechují větší množství kysličníku uhličitého. V čase, kdy pijeme čaj, můžeme pozorovat, jak se náš organismus nejprve silně zahřeje. Z povrchu těla se pak uvolňuje více potu, a tím i škodlivin, čímž jsme zpět u detoxikační funkce čaje. Jistá studie prokázala, že v letním parnu snižují studené nápoje teplotu pouze v ústní dutině, zatímco horký čaj dokáže snížit teplotu celého těla o 1-2 °C, ikdyž tento stav nevydrží po delší dobu (zhruba 15 minut). Je dobré pít horký čaj v menších dávkách během celého dne. K tomu je důležité pít i čistou vodu, aby nedošlo k dehydrataci organismu.
Svou nezastupitelnou roli má čaj při chřipce a při onemocněních, které jsou doprovázeny zvýšenými teplotami. Čaj totiž vyvolává pocení.
Na závěr můžeme zmínit i nepříznivé účinky pití čaje. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu se nedoporučuje pít čaj ve večerních hodinách; obvykle pak totiž dojde k nespavosti či k problémům s usínáním. Čaje nejsou vhodné pro děti. Právě pro obsah kofeinu. Dětem je nicméně možné nabídnout čajovéí směsi, které kofein neobsahují. Kofeinem z čaje se nelze předávkovat. Samozřejmě existuje jistá hranice, avšak tu není zřejmě schopen nikdo překonat (zhruba 30 šálků denně).
Dostali jste chuť na kvalitní sypaný čaj z Číny? Nakupte jej pohodlně a hlavně levně na internetu -> obchod s čajem. Případně načerpejte informace o čaji na tomto webu nebo objevte další čaje online.