Je žlutý čaj vašim oblíbencem nebo tento název slyšíte poprvé? Ať tak či onak, v našem článku vás s tímto typem čaje trochu víc seznámíme.
Jedná se o velice vzácný a finančně náročnější čaj. Protože má původ v Číně, můžete ho zakoupit i pod názvem čínský čaj. Oproti černému čaji je žlutý čaj méně vystaven oxidaci a působení tepla a vlhka. Stejně se upravuje i bílý a zelený čaj. Výroba žlutého čaje byla původně dlouho tajemstvím, dříve se totiž vyráběl v budhistických chrámech. Jak název napovídá, má žlutý čaj barvu zlatožlutou a chutná sladce s jemnou příchutí medu.
Výroba žlutého čaje je omezena, zejména kvůli své finanční náročnosti, která se pak samozřejmě odráží i v prodejní ceně. Kvůli jeho ceně si ho koupí hlavně skuteční milovníci čaje.
Žlutý čaj působí příznivě na lidské zdraví, zejména díky odstraňování volných radikálů z lidského těla pomocí přírodních oxidantů. Velmi dobře ovlivňuje tento čaj také nervovou soustavu, kterou nabudí a pomáhá k lepší soustředěnosti. Účinkuje proti únavě a ocení jej i ti, kdo mají problém s trávením. Pokud jste například po nemoci ztratili chuť k jídlu, žlutý čaj vám ji pomůže navrátit.
Také vás může pití žlutého čaje zbavit špatných vnitřních a svíravých pocitů a celkově příznivě ovlivňuje psychiku člověka. Lidem s vysokým cholesterolem, může pomoci hodnotu snížit.
Mezi nejoblíbenější a nejčastější druhy žlutého čaje patří:
Můžeme si vyjmenovat ještě některé další druhy čajů např.: Song Yand Yin Hou z čínské provincie, Huoshan Huangya z čínské provincie Anhui, Da Ye Qing z čínské provincie Guangdong a Huang Tan z čínské provincie Zhejiang a mnoho dalších.
Chcete si připravit žlutý čaj a neudělat žádnou chybu? Jestliže jste si koupili dobrý čaj, soustřeďte se na správnou přípravu. I když to vypadá jako detail i konvice či samotná voda jsou důležité.
Čaj je lepší připravovat z balené vody, samozřejmě neperlivé. Je možné udělat žlutý čaj i z vody z řádu, ale odborníci to příliš nedoporučují. Určitě také zapomeňte na rychlovarnou konvici. Dokonalý čaj uvaříte v mnohem vhodnější kovové konvici nebo jiné vhodné nádobě. Pokud jste začátečník, nejspíš byste rozdíl nepoznali, ale odborník by rozdíl zcela jistě poznal.
Na 1,5 dl vody dáte asi jednu lžičku čaje. Zalejete vodou, která by neměla mít větší teplotu než je 80 °C a necháte louhovat přibližně 3 – 5 minut. Lepší typy čaje je možné zalít i několikrát, počet opakování je závislý na typu čaje.
Dostali jste chuť na kvalitní sypaný čaj z Číny? Nakupte jej pohodlně a hlavně levně na internetu -> obchod s čajem. Případně načerpejte informace o čaji na tomto webu nebo objevte další čaje online.