To, jestli máme raději černý nebo zelený čaj, je samozřejmě věc svobodné volby a vkusu. Oba tábory ale sjednocuje jedno – až úzkostlivá snaha držet se toho jediného správného postupu, díky kterému vykouzlíme šálek lahodného nápoje. Naučit se tohle opravdu na jedničku vyžaduje značnou spoustu času, ale to pro mnohé fanoušky čaje nebývá vůbec žádný problém. Vrcholnou důležitost má i způsob servírování, který může negativně ovlivnit celý čajový ceremoniál. Ale zapomínáme tu na jednu velmi podstatnou věc. Jakou použít vodu? Která bude pro náš čaj nejlepší? Máme této zdánlivé banalitě vůbec přikládat nějakou důležitost? Odpověď je vlastně celkem jednoduchá.
Jak praví prastarý asijský návod ještě z dob antiky, vůbec nejlepší je využít ryze přírodní pramen – nabrat plné vědro uprostřed horského potůčku a zajistit si tak dokonale pramenitou a sladkou vodu. V současné době je něco takového bohužel nemožné, tedy pokud žijete obklopeni moderní civilizací uprostřed velkého města. Jinak řečeno, v horách nebo obecně tam, kde lišky dávají dobrou noc, žije jen mizivé procento naší populace. Tento způsob získávání vody na čaj tedy není pro každého, ale jak se potom zachovat? Bude lepší použít balenou vodu v PET lahvích nebo raději otočit doma kohoutkem?
Je nepsaným pravidlem, a to platí mimo jiné i v laboratorních podmínkách, že pokud PH našeho zdroje vody přesahuje 7, měli bychom ji určitě filtrovat. Jinak bude, laicky řečeno, voda chutnat ve finále poněkud jinak – což samozřejmě ovlivní i požitek z pití čaje. Když PH vody přesáhne hodnotu 8,5, máme tu čest s takzvanou tvrdou vodou. Ta je pro přípravu čaje absolutně nevhodná, tedy pokud nechcete pít ošklivě hořkou břečku. Pokud ani po filtraci nedocílíme úspěchu, čaj je stále hořký a z vody přímo cítíme v ní obsažené minerální látky, raději sáhneme po balené vodě ze supermarketu. Máte svou vlastní studnu? Stačí de facto jen málo a můžete využívat její zásobu vody pro přípravu výborného čaje, jen chtít.
Při nákupu balených vod ale mějte na paměti pár důležitých faktů. Balená voda s obsahem minerálních látek není vůbec vhodná, protože čaj pak bude doslova a do písmene s přichutí železa. Některé lahve v policích supermarketů zase obsahují příliš měkkou vodu, což se projeví na poněkud mdlé chuti čaje. Nejlepším řešením bude v tomto ohledu klasická pramenitá voda, na výběr máte hned z několika různých značek s vysokou mírou kvality. Taková voda má neutrální hodnotu PH, takže rozhodně nešlápnete vedle.
V tuzemských podmínkách je ale možné samozřejmě udělat si vynikající čaj i z obyčejné kohoutkové vody. Mnohdy je to dokonce lepší řešení než s sebou vláčet z obchodu stohy PET lahví. Řada odborníků na tuto problematiku totiž kohoutkovou vodu hodnotí v tomto směru za jedna, většinou ji ani nemusíte nijak upravovat (např. již zmíněnou filtrací apod.). A pokud Vám z kohoutku v kuchyni teče tvrdá voda, řešení je snadné – filtr. Čaj pak děláme zásadně z vody filtrované, jinak si u snídaně moc nepochutnáme.
Dostali jste chuť na kvalitní sypaný čaj z Číny? Nakupte jej pohodlně a hlavně levně na internetu -> obchod s čajem. Případně načerpejte informace o čaji na tomto webu nebo objevte další čaje online.